Thursday, February 07, 2013

House of Cards


Τί είναι;
Αμερικάνικη σειρά του Netflix βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου πολιτικού Michael Dobbs. Έχει ξαναγυριστεί σε μίνι-σειρά από το BBC το 1990.

Τί τρέχει;
Πολιτικό δράμα στην Ουάσινγκτον (σε αντίθεση με το αυθεντικό που διαδραματίζεται στην Αγγλία μετά την παραίτηση της Θάτσερ) με πρωταγωνιστή τον Frank Underwood, ένα αδίστακτο αξιωματούχο μέλος του Κογκρέσου που είναι ερωτευμένος με την εξουσία και θα μπορούσε να διδάξει στον Μακιαβέλι ένα-δυο πράγματα. Καθώς αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, βλέπουμε την ιστορία από την σκοπιά τριών άλλων ατόμων: της φαινομενικά ψυχρής γυναίκας του με την οποία έχουν ένα περίεργο είδος ανοιχτού γάμου και η οποία περνάει και εμμηνόπαυση, μίας φιλόδοξης νεαρής δημοσιογράφου που κάνει τα πάντα για την καριέρα της και ενός αλκοολικού και ναρκομανή βουλευτή που παλεύει με την συνείδηση του.

Ποιος παίζει;
Πρωταγωνιστής ο καταπληκτικός Kevin Spacey, όπως τον ξέρουμε όλοι και τον αγαπάμε. Στον ρόλο της γυναίκας του η Robin Wright (πρώην σύζυγος του Sean Penn) η οποία πρόσφατα έπαιξε στο αμερικανικό Girl with the Dragon Tattoo και στο Moneyball, αλλά οι πιο πολλοί της γενιάς μας σίγουρα την ξέρουν από τα παιδικά τους χρόνια ως Princess Buttercup, από την cult πλέον ταινία The Princess Bride (Tρελές Ιστορίες Έρωτα και Φαντασίας). Στο ρόλο της δημοσιογράφου - love interest η Kate Mara του American Horror Story. Άξιος αναφοράς επίσης ο Corey Stoll, που είδαμε ως Ernest Hemingway στο Midnight in Paris του Woody Allen. Στην συγκεκριμένη ταινία εγώ τον είχα μπερδέψει με τον Tom Hardy και με κοροϊδεύουν, οπότε αν κάποιος έκανε το ίδιο λάθος παρακαλώ να το γράψει να μην νιώθω τόσο άσχημα. Το cast γενικά πλαισιώνεται από τρομερούς τηλεοπτικούς ηθοποιούς (Michael Kelly, Constance Zimmer, Mahershala Ali κ.α.) που όσοι βλέπουν γενικά σειρές σίγουρα θα αναγνωρίσουν με τη μία.

Τί το ξεχωριστό έχει;
Πρώτα απ' όλα, είναι ίσως η πρώτη σειρά στην ιστορία που βγάζει μία ολόκληρη σεζόν (13 επεισόδια) μέσα σε μία μέρα. Εδώ και δεκαετίες λένε ότι το μέλλον της τηλεόρασης είναι κάποια στιγμή να διαλέγει ο θεατής τι θα δει και πότε, χωρίς περιορισμούς. Με το streaming, τα dvr και τα downloads αυτό είναι ήδη κατά κάποιον τρόπο εφικτό, αλλά και πάλι πρέπει να περιμένει κάποιος καινούρια επεισόδια κάθε βδομάδα. Η συνδρομητική υπηρεσία streaming του Netflix παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο εδώ που, αν πετύχει, μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον τρόπο που βγαίνουν οι σειρές. Το να πετύχει είναι πολύ πιθανό, καθώς παρατηρείται όλο και περισσότερο πλέον το φαινόμενο του binge-viewing, με θεατές να βλέπουν ολόκληρες σεζόν μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, κάποιες φορές ακόμα και να αρνούνται να παρακολουθήσουν μία σειρά αν δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί, για να μη χρειάζεται να υποστούν αυτήν την αναμονή κάθε βδομάδα.
Σαν σειρά, από 'κει και πέρα, είναι απλά εκπληκτική. Σε γαντζώνει από την πρώτη στιγμή και δε σε αφήνει μέχρι το τέλος της σεζόν, το οποίο δεν χρειάζεται να περιμένεις πλέον! Τα έχει όλα: παιχνίδια εξουσίας, ενδιαφέροντες τρισδιάστατους χαρακτήρες, άρτια υποκριτική, ωραία πλοκή και καλή σκηνοθεσία. Ο Spacey ως πρωταγωνιστής είναι σε άψογη φόρμα και δρα και ως αφηγητής, διακόπτοντας πολλές φορές την πρόζα για να σπάσει τον "τέταρτο τοίχο" και να μιλήσει κατευθείαν στο κοινό. Αυτό ίσως ξενίζει στην αρχή αλλά το συνηθίζεις πολύ γρήγορα, εξάλλου δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να ακούμε τη φωνή του πρωταγωνιστή να αφηγείται σε voiceover, όπως σε πάρα πολλά άλλα (βλέπε Dexter) και έτσι δεν χρειάζεται και να βλέπουμε παραπανίσιες σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής εξηγεί την πλοκή μέσω συζήτησης με κάποιον άσχετο ή το φάντασμα του πατέρα του (γκούχου γκούχου).
Λόγω Λευκού Οίκου και μόνο δεν μπορώ να μην την συγκρίνω με το West Wing του Aaron Sorkin και να βρω ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετες ως σειρές. Εκεί που το West Wing δείχνει μία ουτοπική κυβέρνηση, όπου όλοι (δημοκράτες και ρεπουμπλικάνοι) έχουν αγνά ιδανικά και έντιμους σκοπούς, το House of Cards δείχνει αδίστακτα και φιλόδοξα άτομα που θα κάνουν τα πάντα για να πάνε μπροστά, καταφέρνοντας όμως να μην στερήσει στους χαρακτήρες την ανθρωπιά τους.
Στο τέλος, το μόνο παράπονο που θα έχετε απ' αυτήν την σειρά θα είναι ότι τα 13-επεισόδια-σε-μία-μέρα δεν είναι αρκετά.

1 comment:

p1llgr1mm said...

Πολυ ενδιαφεροολυσα εξελιξη, ελπιζω να τη μιμιθουν και αλλοι! Θα το τσεκαρω σιγουρα, μιας και Kevin Spacey.